Κάθε βράδυ αγκαλιαζόμαστε άθελά μας με αμέτρητα κακομούτσουνα παράσιτα που ζουν στο οικοσύστημα του στρώματός μας. Οι εταιρίες στρωμάτων υποστηρίζουν πως ύστερα από οκτώ χρόνια ένα στρώμα έχει παλιώσει και ζυγίζει σχεδόν δύο φορές όσο όταν ήταν καινούργιο, καθώς έχει απορροφήσει λίτρα ολόκληρα χυμένου ιδρώτα και ελαίων από το σώμα μας, οκάδες νεκρού ξελεπισμένου δέρματος και φιλοξενεί αμέτρητα μικροσκοπικά αραχνοειδή πλάσματα που βρίσκουν τροφή και θαλπωρή στις σκοτεινές γωνιές του.
Συνιστούν έτσι, όσο πιο έγκαιρα γίνεται να αλλάξετε το παλιό σας στρώμα και να αποκτήσετε νέο. Πόση αλήθεια υπάρχει όμως σε όλα αυτά;Οπως επισημαίνει η Κλερ Λάνστμπαουμ στο Τhe drift, τα στρώματά μας όχι μόνο ζυγίζουν πολύ περισσότερο αλλά γίνονται και πιο… πολυσύχναστα! Τα αόρατα δια γυμνού οφθαλμού παράσιτα δεν είναι μεγαλύτερα από ένα χιλιοστό του μέτρου και εξαιτίας ακριβώς του μικροσκοπικού τους μεγέθους μπορούν να φωλιάσουν, να ζήσουν και να αναπαραχθούν σε σημεία του στρώματος που ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των σιχαμένων για πολλούς αποικιών.
Τα ακάρεα της σκόνης τρυπώνουν στα στρώματα από τα ρούχα μας ή ακόμα και από το τρίχωμα των αγαπημένων μας πετ. «Το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι τα θηλυκό να αφήσει τα αυγά του και πολύ σύντομα η νέα αποικία θα είναι έτοιμη» υπογραμμίζει ο Γκλεν Νίνταμ, ένας συνταξιούχος καθηγητής της εντομολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Συχνά νιώθαμε σαν ντετέκτιβ, προσπαθώντας να αποκαλύψουμε τον τρόπο που τα ακάρεα εξαπλώνονται και κατακιριεύουν το στρώμα» επισημαίνει με το ιδιότυπο χιούμορ του. Ωστόσο η υπόθεση αυτή κάθε άλλο παρά χιουμοριστική είναι, καθώς οι αόρατοι ετούτοι εχθροί της υγείας μας παρασιτούν εις βάρος του σώματός μας: προσλαμβάνουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν από τα λιλιπούτεια λέπια που νεκρώνουν και πέφτουν από πάνω μας κάθε νύχτα.
Το στόμα τους, όπως λέει ο Ντίνταμ, λειτουργεί σαν τα ξυλάκια με τα οποία τρώνε οι Κινέζοι και με αυτό καταβροχθίζουν τις νεκρές στιβάδες από το δέρμα μας. Κι όσο για το νερό, που κάθε ύπαρξη χρειάζεται για να αναπτυχθεί, το σώμα τους διαθέτει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σύστημα με τη βοήθεια του οποίου ρουφούν την υγρασία από τον αέρα. Με άλλα λόγια, το στρώμα μας είναι το ιδανικό περιβάλλον για τα πλάσματα αυτά, που βρίσκουν όλα όσα θα μπορούσαν ποτέ να ποθήσουν: τροφή, νερό, ζεστασιά.
Διάφορες εταιρίες στρωμάτων, όπως για παράδειγμα η αμερικανική Casper Mattreses, διατείνονται πως τα στρώματα αφρού που κατασκευάζουν αποτρέπουν τις συγκεντρώσεις ακάρεων σκόνης, επειδή δεν έχουν τόσο μεγάλους αεροθαλάμους όπως τα παραδοσιακά στρώματα με σούστες. Ωστόσο ο Νίνταμ αντικρούει αυτούς τους ισχυρισμούς με βάση μια έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας το 2002. Οπως λέει, «τα περισσότερα κύτταρα αφρού είναι κύτταρα κλειστά, έτσι τα ακάρεα δεν μπορούν να διεισδύσουν τόσο εύκολα. Ακριβώς εξαιτίας αυτού του γεγονότος, όμως, διατηρούν περισσότερο τη θερμότητα που τόσο χρειάζονται τα ακάρεα για να εκκολαφθούν και να ευημερήσουν».
Επίσης τα κύτταρα αυτά συνεχίζουν να συγκρατούν λέπια δέρματος, το λουκούλλειο γεύμα των παρασίτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ακάρεα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα στρωματσόπανα από πολυεστέρα και σε τέτοιες περιπτώσεις οι πληθυσμοί τους ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα. Και αυτά είναι πως, εκτός κι αν είστε αλλεργικοί, τα ακάρεα της σκόνης είναι ελάχιστα επικίνδυνα για την υγεία σας. Δεν τσιμπούν, δεν χώνονται στο δέρμα μας και το μόνο με το οποίο μπορούν να μας επιβαρύνουν είναι μια δυσδιάκριτη αποφορά. Και όσον αφορά τους αλλεργικούς, δεν παρουσιάζουν πάντοτε συμπτώματα. Αν και οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στα περιττώματα των ακάρεων μπορούν να προκαλέσουν κάποτε αλλεργικές αντιδράσεις όπως δακρύρροια, καταρροή και σε σοβαρές περιπτώσεις κρίσεις άσθματος.
Για να αποδοθεί, ωστόσο, δικαιοσύνη θα πρέπει να τονίσουμε πως οι βιομηχανίες στρωμάτων συχνά χρησιμοποιούν τα ακάρεα ως αποδιοπομπαίους τράγους. Μπορεί τα στρώματά μας να διπλασιάζουν το βάρος τους κάθε οκτώ χρόνια, όμως, όπως τονίζει ο Νίνταμ αυτό οφείλεται κυρίες στις ποικίλες εκκρίσεις του σώματός μας και ελάχιστα στα ακάρεα. «Οι βιομηχανίες προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με την παραποίηση ή απόκρυψη αυτών των στοιχείων, κάτι που σίγουρα δεν είναι προς τιμήν τους» επισημαίνει ο Νίνταμ.
Αν πάντως φρικάρετε ή απλώς νιώθετε άβολα με την παρουσία αμέτρητων αραχνοειδών πλασμάτων στο κρεβάτι σας, τότε υπάρχουν τρόποι να απαλλαγείτε από αυτό το ιδιότυπο οικοσύστημα. Μπορείτε, ας πούμε, να καλύψετε το στρώμα με ένα ειδικό αντιαλλεργικό κάλυμμα, το οποίο απαλύνει τα συμπτώματα όσων υποφέρουν από αλλεργίες.Επίσης, αν ως τώρα καθαρίζατε το στρώμα σας με την ηλεκτρική σκούπα σταματήστε να το κάνετε, γιατί οι παρατηρήσεις έδειξαν πως αυτό αυξάνει αντί να μειώνει τους πληθυσμούς των παρασίτων. Καθώς το ακάρεα δεν αντέχουν την υπερβολική ζέστη, αγοράστε μια ηλεκτρική κουβέρτα, απλώστε τη στο κρεβάτι και ανοίξτε την στο φουλ.
Αν δεν πάθετε σοβαρά εγκαύματα, έχετε σοβαρές πιθανότητες να εξαλείψετε τους πληθυσμούς των ακάρεων.Αν πάλι έχετε ένα παλιμοδίτικο στρώμα διπλής όψεως, τινάζοντάς το σχολαστικά κάθε δυο μήνες θα μειώσετε αισθητά τους απρόσκλητους αυτούς νυχτερινούς συντρόφους σας, καθώς το τίναγμα εξουδετερώνει τις υγρές περιοχές και τα περισσότερα παράσιτα πεθαίνουν. Σκεφτείτε το καλά, όμως… Μήπως ύστερα αρχίσετε τις νύχτες να νιώθετε μοναξιά;
Πηγή: Protagon