Πατώντας τα 40 οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να παρατηρούν στο σώμα τους μικρές ή μεγάλες αλλαγές. Ο χρόνος, μπορεί να μην είναι εχθρός, είναι όμως αμείλικτος και κανέναν δεν αφήνει αλώβητο. Έπειτα από μία ηλικία, τα κιλά έρχονται για να μείνουν, κοιλιά και γοφοί φαρδαίνουν, οι μύες και το παράστημα ατονούν... Επειδή η συμφιλίωση με το σώμα μας είναι βασικό θεμέλιο για μια ισορροπημένη ζωή και καθημερινότητα, μάθετε τι ευθύνεται για όλες τις (ενοχλητικές, αλλά αναπόφευκτες) αλλαγές και κάντε ειρήνη με τον νέο σας εαυτό.
Μήπως τρώτε περισσότερο;
Άφθονοι λόγοι συνηγορούν στο να τρώει κανείς περισσότερο μεγαλώνοντας. Κατανάλωση φαγητού ως (λανθασμένη) αυτοάμυνα στο άγχος, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, περισσότερα οικογενειακά/ φιλικά τραπέζια με γιορτινές αφορμές -ειδικά στην Ελλάδα, ας το παραδεχτούμε, ευκαιρία ψάχνουμε να σουβλίσουμε αρνιά, να γεμίσουμε γαλοπούλες, να τηγανίσουμε μπακαλιάρους κ.ο.κ.
Μήπως παίρνετε το αυτοκίνητο για να πάτε στο διπλανό σας περίπτερο;
Το βάρος ενός σώματος εξαρτάται από τις θερμίδες που καταναλώνονται και καίγονται από τον οργανισμό. Αν τρώτε περισσότερες θερμίδες απ΄όσες μπορείτε να κάψετε, το βάρος σας μοιραία θα αυξηθεί. Η τάση των περισσότερων ανθρώπων είναι να ασκούνται -και να κινούνται- όλο και λιγότερο μεγαλώνοντας. Κόντρα στα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου στα πάρκα βλέπει κανείς ανθρώπους άνω των 50 να τρέχουν ή να περπατούν, οι περισσότεροι Έλληνες δεν πάνε ούτε μέχρι το περίπτερο χωρίς όχημα (και, όχι, στα οχήματα δεν συμπεριλαμβάνεται συνήθως το ποδήλατο).
Κάνοντας καθιστική ζωή, μειώνουμε τη μυϊκή μας μάζα, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού. Χωρίς άσκηση, το επιπλέον βάρος αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους στο σώμα. Μισή ώρα αεροβικής άσκησης την ημέρα (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο κ.λπ.) μπορούν να κάνουν τη διαφορά! Πηγαίνετε με τα πόδια να πάρετε το παιδί από το σχολείο, χρησιμοποιήστε τις σκάλες στο σπίτι και το μετρό και προσπαθήστε να βάλετε τους περιπάτους στη ζωή σας, για χάρη όχι μόνο της εικόνας, αλλά και της υγείας σας.
Η βαρύτητα είναι εχθρός
Δεν φταίει μόνο το βραδινό τσιμπολόγημα και η διακοπή κάθε τύπου άσκησης για τις αλλαγές που σημειώνονται στο σώμα. Η φυσική παίζει τον ύπουλο ρόλο της και ροκανίζει την στιβαρότητα του κορμιού σας, όσο τα χρόνια περνούν. Η χαλάρωση σε στήθος, οπίσθια και κοιλιά είναι απόλυτα φυσική και νομοτελειακή και ο μόνος τρόπος να την νικήσετε, είναι η συστηματική γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή.
Γιατί παχαίνουμε στην κοιλιά και τους γοφούς;
Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στις ορμόνες. Οι γυναίκες έχουν περισσότερα λιπώδη κύτταρα στα ισχία, τους μηρούς και τους γλουτούς (ενώ οι άντρες κερδίζουν την... πρωτιά στα λιπώδη κύτταρα της κοιλιάς) και γι' αυτό, αν είναι υπέρβαρες, τα περιττά κιλά συνήθως κάνουν τη διαφορά σε αυτές τις περιοχές.Καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη σταδιακά μειώνονται στις γυναίκες. Αυτό σημαίνει, ότι το λίπος στα σώματα των γυναικών αρχίζει να αποθηκεύεται (και) στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς. Είναι, δηλαδή, ξεκάθαρο: βαλλόμαστε από παντού!
Ο κρίσιμος ρόλος της οστεοπόρωσης
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οστεοπόρωση πλήττει μία στις τρεις γυναίκες. Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 60 ετών, η πρόωρη οστεοπόρωση είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Η νόσος μπορεί να ευθύνεται για το ότι αισθάνεστε ότι με το πέρασμα του χρόνου, χάσατε μερικούς πόντους ή για το ότι οι ώμοι σας δείχνουν πιο σκυφτοί. Επιλέον, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει αισθητή μείωση ύψους στις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά τα 5 πρώτα χρόνια της διακοπής περιόδου.
Πηγή: Mama365