Σκοτώνουν τα… κινητά όταν γεράσουν; Όταν πρόκειται για τις παλιές σας συσκευές, η λύση του κάδου απορριμμάτων δεν ωφελεί κανέναν. Δείτε πώς μπορείτε να τις πουλήσετε, να τις ανταλλάξετε ή να τις ανακυκλώσετε και… κινηθείτε έξυπνα.
Εσείς θα πετάξετε το κινητό σας όταν γεράσει; Γιατί; Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με αυτό, και σίγουρα το να το ξεφορτωθείτε στον κοντινότερο κάδο είναι εξαιρετικά ανεύθυνο και επικίνδυνο, πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν θα σας ωφελήσει ιδιαίτερα.
Το πρώτο μου κινητό το απέκτησα το 1995. Δυστυχώς δεν το έχω, διαφορετικά ίσως κατείχα μία αντίκα που σε μερικά χρόνια θα είχε αξία. Μπορεί και όχι. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κανένα από τα παλιότερα κινητά μου στα χέρια μου. Κάθε φορά που θέλω να αλλάξω κινητό χαρίζω το προηγούμενο, υπό έναν όρο: αυτός που θα το πάρει να το χαρίσει και εκείνος με τη σειρά του, ή αν αποφασίσει να το πετάξει, να το δώσει για ανακύκλωση.
Ένα κινητό τηλέφωνο αποτελείται από υλικά όπως πλαστικό και μέταλλα, ενώ η μπαταρία της μπορεί να περιέχει στοιχεία όπως νικέλιο και κάδμιο, τα οποία, αν απορριφθούν, θαφτούν, συνθλιβούν ή καούν επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, μολύνουν με τοξικά σωματίδια τον αέρα και το χώμα, τα οποία θέλουν αιώνες για να διασπαστούν σε ακίνδυνες ουσίες, δηλητηριάζοντας ανθρώπους, ζώα και φυτά. Παράλληλα, το κινητό τηλέφωνο, αν δεν είναι εξαιρετικά παλιό ή χαλασμένο έχει αξία μεταπώλησης, εφόσον είναι εμπορεύσιμο, ενόσω δηλαδή το μοντέλο του δεν είναι τόσο παρωχημένο ώστε να μην είναι πωλήσιμο ως μεταχειρισμένο.
Πώληση ή ανταλλαγή
Μία προοπτική για το παλιό σας κινητό είναι να το πουλήσετε. Τα χρήματα που θα κερδίσετε δεν είναι πολλά, αλλά έναντι της προοπτικής να το κρατήσετε απλά σε ένα συρτάρι αναξιοποίητο ή να το πετάξετε μολύνοντας το περιβάλλον σίγουρα είναι καλύτερη λύση. Ουσιαστικά οι δρόμοι προς την πώληση ενός κινητού θα σας οδηγήσουν είτε σε κάποιο ειδικό κατάστημα αγοράς, πώλησης ή ανταλλαγής μεταχειρισμένων κινητών, είτε σε κάποιο site που προσφέρει υπηρεσίες αγοράς, πώλησης, δημοπρασιών ή ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ των μελών του.
Καλό θα είναι βεβαίως να εξαντλήσετε πρώτα τον κύκλο των γνωστών σας που πιθανώς θα αγόραζαν το κινητό σας, αν αυτό είναι σε καλή κατάσταση και έχει πολλές δυνατότητες. Και στις δυο περιπτώσεις -φυσικού ή ηλεκτρονικού καταστήματος- θα πρέπει να ξέρετε καλά τις δυνατότητες του κινητού σας, ενώ στη περίπτωση του ηλεκτρονικού καταστήματος, θα πρέπει να βγάλετε φωτογραφίες της συσκευής, να αναφέρετε ή να δείχνετε σε αυτές την αρχική συσκευασία αν την έχετε κρατήσει, και προπάντων να μη λέτε ψέματα σχετικά με τη κατάσταση του. Πρόσφατα προστέθηκε μία ακόμα δυνατότητα: ορισμένες αλυσίδες καταστημάτων έχουν εγκαινιάσει τη δυνατότητα αγοράς μεταχειρισμένων συσκευών, κατόπιν εκτίμησης.
Η ερώτηση που ανακύπτει αβίαστα είναι “πως ξέρω πόσα αξίζει το κινητό που θέλω να πουλήσω, ώστε να μη με πιάσουν κορόιδο;” Η αλήθεια είναι ότι οι μεταχειρισμένες συσκευές δεν πωλούνται σε μία στάνταρ “Αξία” αλλά σε μία αξία που διαμορφώνει η αγορά. Η πρακτικότερη συμβουλή για να μην πελαγοδρομούμε είναι να κάνετε μίαν αναζήτηση στο internet για το μοντέλο που θέλετε να πουλήσετε, ως μεταχειρισμένο, σε πάνω από ένα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Επίσης, στη περίπτωση που σκέπτεστε να πουλήσετε το κινητό σας σε κατάστημα μεταχειρισμένων θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε προσφορές σε πάνω από ένα: μπορεί να πάρετε πολύ διαφορετικές προσφορές, πράγμα που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ένας καταστηματάρχης προσπάθησε να σας κλέψει, ενώ ο άλλος είναι πιο τίμιος, κλπ. Όσοι κρατούν καταστήματα μεταχειρισμένων γνωρίζουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται, και το πως διαμορφώνεται η ζήτηση σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, για παράδειγμα, ένα κατάστημα σε ένα από πιο υποβαθμισμένα προάστια της Θεσσαλονίκης είναι φυσικό να αγοράζει σε πολύ χαμηλή τιμή μεταχειρισμένα smartphones, όταν ένα κατάστημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας θα το αγόραζε σε σχεδόν διπλάσια...
Ένα άλλο ζήτημα που θα ανακύψει αν πάτε να πωλήσετε το παλιό σας κινητό σε ένα κατάστημα αγοροπωλησιών / μεταχειρισμένων είναι η δυνατότητα ανταλλαγής με ένα μοντέλο που πιθανώς επιθυμείτε να αγοράσετε. Μη παραιτηθείτε από αυτή την πιθανότητα. Τα καταστήματα αυτά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη φήμη τους, συνήθως εγγυώνται τη καλή λειτουργία του κινητού και τη δυνατότητα τους να το επισκευάσουν δωρεάν αν υπάρξει πρόβλημα, ενώ, ανάλογα με το τι ζητάτε, μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές ευκαιρίες, ακόμη και σε πολύ ακριβά μοντέλα.
ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS
Υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί τόποι όπου μπορείτε να ανταλλάξετε ή να πουλήσετε το παλιό σας κινητό.
ExchangeMyPhone
Public, με το λεγόμενο Trade ‘n’ Save
Buybackmobile
Fonebank
xe
iphonehellas
Ανακύκλωση
Αν αποφασίσατε να ανακυκλώσετε το κινητό σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας που διατηρούν οι τρεις πάροχοι υπηρεσιών (Cosmote, Vodafone, Wind). Ακόμα σε σχετικό πρόγραμμα συμμετέχουν μία πλειάδα άλλων καταστημάτων, όπως Γερμανός, Κωτσόβολος, και άλλα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών.
ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS
Η σελίδα της Cosmote για την ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων
Η σελιδα της Vodafone για την ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων
Η σελιδα της Wind για την ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων
Πηγή: In2Life