Γευστικοί Πειρασμοί

150130-meli-to-doro-tis-fisis-anthropo

Το μέλι είναι η φυσική γλυκιά ρευστή θρεπτική ουσία που παράγουν οι μέλισσες. Οι μέλισσες συλλέγουν και εμπλουτίζουν νέκταρ των φυτών  ή τους φυσικούς χυμούς τους και το αποθηκευουν στις κηρήθρες της κυψέλης για να ωριμάσει.

Τα κύρια συστατικά του μελιού είναι:
Νερό, φυσικά σάκχαρα. οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες...
Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού είναι το ιξώδες το οποίο προσδιορίζει τη ρευστότητα, η υγροσκοπικότητα και τη κρυστάλλωσή του.

Πιο αναλυτικά:

Το μέλι περιέχει τα απλά και άμεσα αφομοιώσιμα σάκχαρα φρουκτόζη και γλυκόζη, σε ποσοστό 70%. Επίσης περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικές – αντιγηραντικές ουσίες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο, χρώμιο, ιώδιο, βόριο), βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, C, D, E καθώς και τα ένζυμα, τα οποία βοηθούν να λειτουργεί σωστά ο ανθρώπινος οργανισμός.
Αν μείνει πολύ καιρό θα δημιουργηθεί η λεγόμενη  κρυστάλλωση. Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική αξία του μελιού και   δημιουργείται όταν χάσει την υγρασία του με αποτέλεσμα να γίνει πυκνότερο και να μην μπορεί να κρατήσει διαλυμένα μέσα του όλη την ποσότητα των σακχάρων που περιείχε και τα στερεοποιεί σε κρυστάλλους. Όμως και σ' αυτή την περίπτωση το μέλι δεν χάνει την θρεπτική και βιολογική του αξία αντίθετα τη διατηρεί και μ' ένα απλό ζέσταμα σε μπεν μαρί επανέρχεται στη αρχική του ρευστή εικόνα.

Το μέλι χωρίζεται σε 2 κατηγορίες το ανθόμελο και το μέλι των μελιτωμάτων. Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών,  και το μέλι των μελιτωμάτων που παράγεται από ουσίες του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών.

Πιο αναλυτικά Το ανθόμελο ανάλογα από το φυτό που  προέρχεται παίρνει και το όνομά του τέτοια είναι το μέλι θυμαρίσιο: Θεωρείται το καλύτερο. Έχει ανοιχτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση, το μέλι ανοιξιάτικο: από τα  αγριολούλουδα της άνοιξης. Είναι αρωματικό με ωραία γεύση, το μέλι ρεϊκίσιο: είναι σκοτεινόχρωμο, με υψηλή θρεπτική αξία , το μέλι της πορτοκαλιάς: Είναι  έντονα ανοιχτόχρωμο και έχει ευχάριστο άρωμα και γεύση, το μέλι ηλίανθου είναι ανοιχτόχρωμο. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της διατροφής μας. Το μέλι καστανιάς : Προέρχεται από ανάμειξη μελιτώματος και νέκταρ. Πικρίζει ελάχιστα. Το μέλι βαμβακιού: Έχει ανοιχτόχρωμο χρώμα που  μετά την κρυστάλλωση του. (Κρυσταλλώνει σε 1 με 2 μήνες από την παραγωγή του) γίνεται άσπρο το μέλι πολύκομβου: Έχει  σκοτεινό χρώμα χωρίς ιδιαίτερα ωραία γεύση. Είναι πλούσιο σε ένζυμα και προσφέρεται για ανάμιξη μ' άλλα είδη μελιού.

Το μέλι μελιττωμάτων από κωνοφόρα δέντρα, ελατίσιο, πευκόμελο κλπ. Το οποίο δεν προκύπτει από λουλούδια, αλλά από μικροοργανισμούς, έντομα που παρασιτούν στα δέντρα ρουφώντας τους χυμούς τους από τον κορμό και παράγοντας εκκρίσεις που είναι εξαιρετικά γλυκές και τις συλλέγουν οι μέλισσες και φτιάχνουν μέλι.

Και έχει δύο κύριες κατηγορίες:

Το μέλι πεύκου:

Το πευκόμελο προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις και αποτελεί το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό σε σύγκριση με το ανθόμελο, αλλά είναι πλουσιότερο  σε ιχνοστοιχεία, σε πρωτεΐνες και αμινοξέα χαρακτηρίζοντάς το ως μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και έχει τις λιγότερες θερμίδες.
Η θρεπτική αξία του πευκόμελου οφείλεται στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που συνυπάρχουν στη σύστασή του. Εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο και κάλιο,δεν κρυσταλλώνει και είναι σκουρόχρωμο.

Το μέλι του έλατου:

Το μέλι από έλατα είναι προϊόν πλούσιο σε  γεύση και άρωμα , το χρώμα του είναι ανοιχτόχρωμο κι  έχει μικρή συγκέντρωση σε σάκχαρα. Είναι πολύ παχύρρευστο και πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, Κάλιο, Μαγνήσιο, Φώσφορο, Σίδηρο κ.α.

Η συγκέντρωσή του σε σάκχαρα είναι ελαφρά μικρότερη από τα άλλα μέλια (πχ ανθέων ή θυμαρίσιο), όμως αυτό που το διακρίνει είναι ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, επειδή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, κάτω από 30%, ακόμη και μετά από χρόνια.

 

Φαγητό, Δείτε Ακόμα...

politistika events go lamia

Latest Post Φαγητό