Live Local - Οδηγός Πόλης

Καλά- καλά δεν τελείωσαν οι διακοπές του Πάσχα και μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουμε λίγο καθισιό ακόμα το ερχόμενο τριήμερο, αφού η αργία της Πρωτομαγιάς πέφτει Δευτέρα. Οι προτάσεις μας φυσικά εναρμονίζονται με την καλοκαιρία των ημερών και την άκρως ανοιξιάτικη διάθεσή μας.

Γλύφα (Δείτε στο Χάρτη)

170428 lamia glifa protomagia

Στα ανατολικά παράλια του νομού Φθιώτιδας, βρίσκεται η Γλύφα, ένα παραθαλάσσιο χωριό και λιμάνι εξόδου προς την Βόρεια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στον Αγιόκαμπο. Είναι ένα όμορφο χωριό, που προσφέρει πολλές προοπτικές για τις διακοπές σας. Με όμορφη παραλία, πολλές προτάσεις διασκέδασης και ακόμα πιο πολλές προτάσεις περιήγησης, η Γλύφα αποτελεί ιδανική βάση διαμονής.

Η παραλία της Γλύφας έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία από την Ε.Ε, για τα καθαρά νερά και το περιβάλλον της. Έχει έκταση περίπου 180μ μήκος και 20μ πλάτος, προσφέροντας  άνεση και ηρεμία στις στιγμές που χαλαρώνετε στον ήλιο και τη θάλασσα.

Από το λιμάνι της Γλύφας εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια από και προς τον Αγιόκαμπο και εξυπηρετούνται ιδαίτερα επιβάτες από πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό.


Πελασγία (Δείτε στο Χάρτη)

170428 lamia pelasgia protomagia


Ο δήμος Πελασγίας ήταν δήμος του νομού Φθιώτιδας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Στυλίδας. Βρισκόταν στο βορειοανατολικότερο άκρο του νομού κάτω από τον νομό Μαγνησίας. Ο δήμος αποτελούταν από τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα, καταλάμβανε έκταση 52 τ.χλμ. και είχε συνολικό πληθυσμό 3.310 κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν η Πελασγία.


Ράχες (Δείτε στο Χάρτη)

150822 raxes lamia


Οι Ράχες Φθιώτιδας εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν μια σταθερή επιλογή για όσους θέλουν να συνδυάσουν την θάλασσα, τον καφέ το ποτό και το φαγητό. Ενα παραλιακό μέρος μόλις 35 χιλιόμετρα από την Λαμία.

Xωριό με 1.361 κατοίκους, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο οικισμός Παραλία Pαχών. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το ψαροχώρι Aχλάδι. Oι Pάχες απέχουν 32 χλμ A από τη Λαμία.

150822 raxes lamia kite surfing 2015


Καραβόμυλος (Δείτε στο Χάρτη)

170428 lamia karavomilos protomagia

Ο Καραβόμυλος (Τοπική Κοινότητα Καραβομύλου - Δημοτική Ενότητα ΕΧΙΝΑΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΣΤΥΛΙΔΟΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Καραβόμυλος”. Έδρα του δήμου είναι η Στυλίδα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.


Στυλίδα (Δείτε στο Χάρτη)

170428 lamia stylida protomagia

Παραλιακή κωμόπολη, φημισμένη για τις ελιές της, η Στυλίδα αποτελεί πέρασμα για τη βόρεια Eλλάδα, αφού βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό Aθήνας-Θεσσαλονίκης. Eίναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στο φυσικό όρμο που σχηματίζει ο Μαλιακός, στη θέση όπου βρίσκονταν τα αρχαία Φάλαρα. Έχει 5.095 κατοίκους. Aπέχει 17 χλμ A από τη Λαμία.

Αποτελεί την έδρα του Δήμου Στυλίδας, βρίσκεται στο 223 χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και αποτελεί το επίνειο της Λαμίας.

Γνωστή από την αρχαιότητα με το όνομα «Φάλαρα», εκτείνεται λίγο παραπάνω από μισό χλμ. μέσα στην σημερινή θάλασσα του Μαλιακού κόλπου. Ερείπια των δύο ακρινών κάστρων βρίσκονται στις θέσεις «Αγία Αικατερίνη» (δυτικά) και «Καλόγερος» (ανατολικά) αντίστοιχα. Η υποθαλάσσια χάραξη του λιμένα της Στυλίδας τον προηγούμενο αιώνα κατάστρεψε ολοκληρωτικά το ανατολικό κάστρο, αφήνοντας τα συντρίμμια της βάσης του τείχους στην θέση «Νησάκι» όπου είναι ορατά ακόμα και σήμερα. Σύμφωνα με ανασκαφές που πραγματοποιούνται για την ανέγερση καινούργιων κτιρίων, η ιστορία της Στυλίδας φαίνεται να είναι πιο ποικίλη από ότι οι παρόντες κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν. Εικάζεται ότι τα Φάλαρα δεν αναπτύχθηκαν σαν οικισμός παρά μόνο από την ρωμαϊκή κατοχή και μεταγενέστερα. Πολύ αργότερα η Στυλίδα έγινε γνωστή ως η βορειότερη πόλη πριν την οθωμανική γη, όταν για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε και οριοθετήθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος. Λόγω της στρατηγικής της σημασίας η Στυλίδα ήταν ακριτικός σταθμός του πρώτου σιδηροδρομικού δικτύου, πιθανότατα γιατί η Στυλίδα όριζε τότε το ανατολικό (και μοναδικό βατό) πέρασμα στη βόρεια Ελλάδα.

Στη σύγχρονη ιστορία, αξιοσημείωτο είναι ότι στη Στυλίδα δημιουργήθηκε το πρώτο Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με δίδυμο σταθμό στην Υπάτη, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος του οικοσυστήματος Μαλιακού - Οίτης- Σπερχειού.


Δομοκός (Δείτε στο Χάρτη)

170428 limia domokos fthiotida

Iστορική κωμόπολη, ο Δομοκός, έδρα της ομώνυμης επαρχίας, είναι χτισμένος σε θαυμάσια τοποθεσία, με ωραία θέα στο θεσσαλικό κάμπο. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Θαυμακός (Θαυμακοί). Ο Δομοκός υπήρξε εμπορικό κέντρο επί Τουρκοκρατίας. Η ήττα του ελληνικού στρατού στη Μάχη του Δομοκού το Μάιο του 1897 σηματοδότησε το τέλος του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897. Ο Δομοκός έχει 1.556 κατοίκους. Aπέχει 36 χλμ BΔ από τη Λαμία.


Καμένα Βούρλα (Δείτε στο Χάρτη)

170428 lamia kammena vourla protomagia

Aπό τις πιο ονομαστές λουτροπόλεις της Eλλάδας και γνωστό κέντρο παραθερισμού, με αρκετό πράσινο και άρτια τουριστική υποδομή. Βρίσκονται στην περιοχή του αρχαίου Θρονίου των Λοκρών, κοντά στην εθνική οδό Aθήνας-Θεσσαλονίκης. Tα Kαμένα Bούρλα έχουν 2.742 κατοίκους. Aπέχουν 38 χλμ NA από τη Λαμία.


Άγιος Κωνσταντίνος (Δείτε στο Χάρτη)

170428 lamia agios konstantinos protomagia

Η κωμόπολη του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Ελλάδας. Μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, τρεισήμισι ώρες από τη Θεσσαλονίκη και μισή ώρα από την πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας , τη Λαμία, Είναι κτισμένος στο χώρο όπου βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός των Οπουντίων Λοκρών, ο Δαφνούντας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διακομίστηκα κέντρα κατά τους θερινούς μήνες, καθώς από το λιμάνι του ταξιδεύουν προς Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο και Εύβοια, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες. Απέχει επίσης λιγότερο από 10 λεπτά από την φημισμένη Λουτρούπολη των Καμένων Βούρλων, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τα Ιαματικά Λουτρά της περιοχής και να επισκεφτεί το κτισμένο τον 11ο – 12ο αι. μ.Χ μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Είναι επίσης, περίπου, ένα τέταρτο περίπου από τον Μώλο, γνωστό για τα αγροτικά του προϊόντα και ειδικά το φιστίκι του αλλά και για το γεγονός ότι φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα, στην περιοχή της Μενδενίτσας.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος συνδυάζει αυτό που λέμε βουνό με θάλασσα, καθώς είναι χτισμένος στους πρόποδες του όρους Κνημίς, όπου μπορεί κάποιος να κάνει ορειβασία, αναρρίχηση και ορεινή ποδηλασία, να θαυμάσει τους καταρράκτες του, ενώ διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής : Κάλαμος (με το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα), Συκιές, Πλαζ, Ασπονέρι (λόγω των πολύ καθαρών νερών), Λιβαδάκι , Blue Bay (Camping εντός του οποίου υπάρχει και η θρυλική Disco των 80’s και 90’s), Λογγός, προσφέρονται για μπάνιο, ιστιοπλοΐα και άλλα θαλάσσια σπορ, όλο το καλοκαίρι. Σήμα κατατεθέν επίσης του Αγίου Κωνσταντίνου, είναι το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, που παράγεται στην περιοχή και εξάγεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου- μέχρι και στην Κίνα. Ο Άγιος Κωνσταντίνος διαθέτει επίσης άριστης ποιότητας νερό, από τις ορεινές πηγές του ενώ είναι ονομαστός και για το ψάρι του. Ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης, ο οποίος διέθετε δικό του σπίτι στην περιοχή, και υπήρξε δεινός ψαράς, έχει αναφερθεί σε συνέντευξή του ξεχωριστά ψάρια του Αγίου Κωνσταντίνου ενώ επίσης γοητευμένος από τον Άγιο Κωνσταντίνο και το ψάρεμα στα νερά, του δηλώνει και ο έτερος διάσημος θερινός κάτοικος του, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος.
Πηγή: Allwrite


Αρκίτσα (Δείτε στο Χάρτη)

170428 lamia arkitsa protomagia

Η Αρκίτσα είναι παράλιος οικισμός του Νομού Φθιώτιδας με υψόμετρο 40 μ. και πληθυσμό 840 κατοίκους κατά την Ελληνική Απογραφή 2011. Αποτελεί αναγνωρισμένο τουριστικό θέρετρο, γνωστό για τις παραλίες του με τα καθαρά νερά του και το περιβάλλον του. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού, στην ακτή της τέως Επαρχίας Λοκρίδας επί τουΒόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Λοκρών, με έδρα την Αταλάντη. Παλαιότερα στην Αρκίτσα υπαγόταν και ο συνοικισμός Μελιδόνι. Απέχει 10 χιλιόμετρα από την Αταλάντη 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η Αρκίτσα συνδέεται με την Αιδηψό και τη Βόρεια Εύβοια με πορθμείο ( φέρι μπότ ). Απέχει 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 60 χιλιόμετρα από τη Λαμία, 17 χιλιόμετρα από τα Καμένα Βούρλα και 13 χιλιόμετρα από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Από την Αρκίτσα μπορείτε να κάνετε κοντινές εκδρομές προς Παρνασσό, Αράχωβα, Δελφούς και Αιδηψό.


Λίμνη Νευρόπολη (Δείτε στο Χάρτη)

170428 limni neuropoli fthiotida

Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Παλαιοχώρι και στις Θερμοπύλες. Δίπλα στη λίμνη υπάρχει και καταφύγιο.


Παύλιανη (Δείτε στο Χάρτη)

170428 limni pauliani fthiotida

Η Παύλιανη είναι ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας. Βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος και σήμερα είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουριστικά. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας.

Το χειμώνα μάς τραβά το χιονισμένο τοπίο και οι χιονοδρομικές διαδρομές εκτός πίστας, το καλοκαίρι είναι η καταπράσινη φύση και το περιηγητικό-οδηγικό σαφάρι σε ορεινά διάσελα με μοναδική θέα σ’ ένα πανόραμα βουνοκορφών. Τα γαλήνια χωριά, που φωλιάζουν στο ορεινό τρίγωνο της Φωκίδας, στις πλαγιές της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης, υπήρξαν για χρόνια αγαπημένο «μυστικό» των ορειβατών ( και των κυνηγών ), τα τελευταία χρόνια ωστόσο, με τις τουριστικές υποδομές να βελτιώνονται, γίνονται εκδρομικό πεδίο για low profile, «εύκολες» και γρήγορες αποδράσεις, μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα. Αφήνοντας την Παύλιανη με κατεύθυνση προς τα χωριά του καποδιστριακού Δήμου Καλλιέων, το τοπίο σε ταξιδεύει στην…

Ελβετία και σε προσκαλεί να τραβήξεις χειρόφρενο αρκετές φορές για ν’ απολαύσεις τη θέα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές και τους ήχους των τρεχούμενων νερών και του δάσους ( μάλιστα, στο χώρο αναψυχής στο οροπέδιο της Αγίας Τριάδας, κοντά στο χωριό Καλοσκοπή, φιλοξενείται τα καλοκαίρια το τριήμερο φεστιβάλ «Ήχοι του δάσους» με πολιτιστικές εκδηλώσεις και εναλλακτικές ορεινές δραστηριότητες ). Κλασικές στάσεις στην περιοχή: στη θέση Βρύζες, στο διάσελο ανάμεσα στην Γκιώνα και την Οίτη, 3 χλμ. πριν από το χωριό Πανουργιάς, όπως και στο συγκεκριμένο χωριό, για το καλύτερο πανοραμίκ της οροσειράς και της Πυραμίδας ( η ψηλότερη κορυφή της Γκιώνας ), στον καταρράκτη της Κρέμασης, στο πετρόχτιστο χωριό Στρώμη, στο κεφαλοχώρι Μαυρολιθάρι ( με τους ξενώνες και τις ταβέρνες του προσφέρει ό,τι χρειάζεται ο επισκέπτης ), στη γλυκύτατη πλατεία με τον πλάτανο της Καστριώτισσας ( το πιο… ορεινό σε υψόμετρο από τα ορεινά χωριά της Φωκίδας ), οπωσδήποτε στον γραφικό Αθανάσιο Διάκο, για ρουμελιώτικη κρεοφαγία στην πλακόστρωτη πλατεία και πεζοπορικές διαδρομές στα Βαρδούσια. Ιδιαίτερη περίπτωση η Συκιά, για την σκιερή θέση της κάτω από την εντυπωσιακή ορθοπλαγιά της Γκιώνας.


Aμφίκλεια (Δείτε στο Χάρτη)

170428 limni amfikleia fthiotida

Μόλις 17 χλμ. από την Φτερόλακα και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, η Αμφίκλεια είναι hot spot στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού. Η γραφική Αμφίκλεια βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού και έχει καταφέρει να προσελκύσει τους λάτρεις του βουνού, χάρη στο φυσικό της κάλλος, την πολύ μικρή απόσταση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τα νεοκλασικά αρχοντικά της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της.

Αξίδει να δείτε

Τις δύο πλακόστρωτες πλατείες, την κεντρική και την πάνω πλατεία της Αμφίκλειας.

Το Μουσείο Άρτου όπου θα μάθετε την ιστορία της παρασκευής του ψωμιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όπως και το Μουσείο Επαγγελμάτων στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας.

Το εντυπωσιακό ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ, χτισμένο μέσα σε σπηλιά τον 11ο αιώνα.

Την Ιερά Μονή Δαδιού 6 χλμ. από την Αμφίκλεια, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα.

Την Αρχαία Ακρόπολη της Αμφίκλειας που θα σας ανταμείψει με εξαιρετική θέα.

Αν βρεθείτε Πάσχα στην Αμφίκλεια θα σας μείνει αξέχαστο με τα ρουμελιώτικα έθιμα σε όλο τους το μεγαλείο. Σε κάθε γειτονιά ψήνονται πολλά αρνιά στη σειρά και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε χωρίς να πάρετε μεζέ, να πιείτε κρασί και να τσουγκρίσετε αυγά.

Όσο για τις Απόκριες η εμπειρία θα είναι μοναδική χάρη στο παραδοσιακό έθιμο «χέγια», που έχει τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, ενώ κάθε χρόνο την παράσταση κλέβει το κοντοσούβλι μήκους 120μ. που ψήνεται στην κεντρική πλατεία. Ανάβονται φωτιές σε όλες τις γειτονιές και όλοι μαζί τρώνε, πίνουν και διασκεδάζουν.

Μην παραλείψετε να κάνετε βόλτες στα καλντερίμια της Αμφίκλειας και να θαυμάσετε τις εξαιρετικά διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες της.
Πηγή: OnParnassos


Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας Φθιώτιδος (Δείτε στο Χάρτη)

170428 limni moni damastas fthiotida

Στίς βορεινές πλαγιές του Καλλίδρομου όρους σέ υψόμετρο 740 μ., 23 χιλιόμετρα μακρυά από τήν Λαμία είναι κτισμένο τό Μοναστήρι της Δαμάστας, μεταβυζαντινό κτίσμα. Τό τοπίο της Μονής είναι απαράμιλλο σέ φυσική ομορφιά καί μαγευτική θέα. Πολλές οι εκδοχές γιά τήν προέλευση του ονόματος της Μονής, επικρατέστερη φαίνεται όμως η εκδοχή ότι προέρχεται από τό "δαμάστρα". Η Παναγία δαμάζει τόν πόνο καί τά πάθη.

Τό Μοναστήρι κάηκε πρίν από τά χρόνια της Επαναστάσεως του 1821. Ο ναός σώζεται ακέραιος σχεδόν καί εχει ιστορηθεί τό 1818, είναι δέ σταυροειδής μετά τρούλλου.


Μακρακώμη (Δείτε στο Χάρτη)

170428 limni makrakomi fthiotida

Xτισμένη στις νότιες πλαγιές της δυτικής Όθρυος και σε υψόμετρο 280 μ., δεσπόζει συγκοινωνιακά, διοικητικά και οικονομικά, προσφέροντας αισθητική απόλαυση στον επισκέπτη, με θέα στο Σπερχειό ποταμό και την κοιλάδα του. Φιλοξενεί ιστορία, πολιτισμό και συνάμα σύγχρονη υποδομή και γραφικό χρώμα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στους 3000 κατοίκους. Βρίσκεται 31χλμ δυτικά της Λαμίας, 500μ περίπου βόρεια του Σπερχειού ποταμού και αποτελεί Δήμο του νομού και επαρχίας Φθιώτιδας.

Ανατολικά συνορεύει με την περιοχή Μάκρης, δυτικά με την περιοχή Βίτωλης, βορειοδυτικά με την περιοχή Τσούκας, νότια με την περιοχή Σπερχειάδος και βορειοανατολικά με τις περιοχές Πλατυστόμου και Αρχανίου. Το κλίμα της είναι εύκρατο και υγιεινό (ήπιο χωρίς υγρασία). Η συνολική της έκταση ανέρχεται σε 12 χιλιάδες 300 στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος είναι πεδινό και το μικρότερο λοφώδες.


Γαρδίκι (Δείτε στο Χάρτη)

170428 limni gardiki fthiotida


To Γαρδίκι βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νομού Φθιώτιδας. Απέχει από τη Λαμία 55 περίπου χιλιόμετρα. Ανήκει στην επαρχία Φθιώτιδας και συνορεύει:

Ν.Δ με το χωριό Γραμμένη Οξυά. Δυτικά με τη Ναυπακτία και την Ευρυτανία (Άμπλιανη - Κρίκελο). Βόρεια με το Παλαιοχώρι και τα Πουγκάκια. Νότια με τη Στάγια(Πλάτανος) και ανατολικά με το Κυριακοχώρι , τα Καμπιά , τα Κανάλια και την Λευκάδα. Μέσα σε αυτά τα όρια , περικλείεται όχι μόνο το χωριό , ο κατοικημένος δηλ. τόπος , αλλά ολόκληρη η έκταση της κοινότητας Γαρδικίου (χωράφια , δάση , λιβάδια).


Μαυρίλο (Δείτε στο Χάρτη)

170428 limia maurilo fthiotida

Μαυρίλο, στις πλαγιές του όρους Τυμφρηστός στα όρια του νομού Ευρυτανίας - Καρπενησίου στο Βελούχι, εκεί ψηλά…

Κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο στο Καρπενήσι, πάνω ακριβώς στις πηγές του Σπερχειού ποταμού, σε υψόμετρο 1000 μ. στο πυκνότατο δάσος από έλατα, το ένδοξο χωριό ΜΑΥΡΙΛΟ, άλλοτε πρωτεύουσα του δήμου Τυμφρηστού, αγκαλιάζει κάθε επισκέπτη του με αυθεντική ρουμελιώτικη φιλοξενία, αλλά και με παροχές όλων των σύγχρονων δραστηριοτήτων βουνού, ανάμεσα στα περιβόλια από καστανιές, στα μνημεία του και στη μοναδική πλατεία του.


Καρπενήσι (Δείτε στο Χάρτη)

170428 limia karpenisi fthiotida

Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και του Δήμου Καρπενησίου. Βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχιού σε υψόμετρο 960 μέτρα. Απέχει 78 χλμ από τη Λαμία και 111 χλμ από το Αγρίνιο, μέσω της γέφυρας της Επισκοπής.


Γοργοπόταμος (Δείτε στο Χάρτη)

170603 gorgopotamos potami

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νομού Φθιώτιδας, χτισμένο στους πρόποδες της Οίτης και σε ύψος 35 μ.  μέσα στο πράσινο, τις φυσικές ομορφιές και τα γάργαρα νερά του ποταμού Γοργοποτάμου.  Απέχει  8 χιλιόμετρα από την Λαμία και έχει 472 κατοίκους.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Γοργοποτάμου του ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ αποτελείται από δυο οικισμούς. Ο Ανατολικός,  που είναι και ο παλαιότερος,  ήταν η Έδρα της Κοινότητας και ονομάζεται Αλεπόσπιτα και ο Δυτικός που βρίσκεται κάτω απ' την Ιστορική Γέφυρα και γύρω από το ποτάμι του Γοργοποτάμου.

Η Γέφυρα του Γοργοποτάμου & Εθνική Αντίσταση

170603 gorgopotamos gefira


Πάνω απ' το χωριό βρίσκεται η Ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου που  ενώνει τις δύο πλαγιές της Οίτης και στην οποία περνά η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Σ' αυτή την γέφυρα γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας. Την νύχτα της 25 Νοεμβρίου του 1942, οι ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ σε συνεργασία με το Αγγλικό  Κλιμάκιο του Συνταγματάρχη Μάγερ, ανατίναξαν την γέφυρα προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στην διέλευση των Γερμανών που πίεζαν τους συμμάχους στην Αφρική. Η Ελληνική κυβέρνηση το 1982 καθιέρωσε ως επίσημο εορτασμό της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης το Γοργοπόταμο και ημερομηνία εορτασμού, αυτήν της ανατίναξης της Γέφυρας.


Λιχαδονήσια (Δείτε στο Χάρτη)

lamia lixadonia 8

Ένας καλά κρυμμένος παράδεισος με τιρκουάζ νερά, ξανθιά άμμο και κάρβουνα που ψήνουν τα πάντα...

Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα 7 μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Βρίσκονται μεταξύ του οικισμού της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας. Σήμερα αυτά τα νησάκια αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις και είναι σχεδόν πάντα γεμάτα με κόσμο που απολαμβάνει τα πεντακάθαρα νερά και το απίστευτης ομορφιάς τοπίο.  

(Περισσότερα Video & Εικόνες πατήστε εδώ)


Υπάτη (Δείτε στο Χάρτη)

170603 ipati martiriki poli diakopes

Όταν φτάσεις στην Υπάτη μαγεύεσαι από τη φυσική ομορφιά της, τις βυζαντινές Εκκλησίες, τις κρήνες, τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες της.. Το μάτι σου χάνεται στα πλανεμένα μονοπάτια, όπου οι μάγισσες και οι νεράιδες σε προσκαλούν.. Θωρείς το κάστρο με την κυρά του, τη σπηλιά της Αρσαλής, και το Βυζαντινό της Μουσείο, και σε κάνουν να ταξιδεύεις στο χρόνο.. Το Πάρκο των Ηρώων με τις προτομές του, είναι εκεί για να σου υπενθυμίζει ότι αυτός ο τόπος είναι τόπος ηρώων.. Αλλά δεν μπορείς να μείνεις μόνο στο χθες.. Ζεις το σήμερα, ταξιδεύοντας στις αίθουσες του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου της και φτάνεις μέχρι τ' αστέρια, ρίχνοντας μόνο μια ματιά.. Όπου και αν κοιτάξεις σε μαγεύει. Κάθε εποχή και ομορφιά, κάθε μέρος και λησμονιά. Πηγές, ρέματα, καταρράκτες, είναι κάποια απ’ τα αξιοθέατα που συναντά ο επισκέπτης ανηφορίζοντας προς την Υπάτη.

Η ρεματιά της Αγίας Κυριακής είναι ένα τοπίο ανυπέρβλητο σε ομορφιά και χάρη. Στη συνέχεια η επιγραφή < ΥΠΑΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ> σου θυμίζει την μανία του κατακτητή , αλλά και την αντίσταση του λαού. Και έπειτα ο καταρράκτης της, με το μύλο της οικογένειας Ματσούκα, μοναδικό τοπίο σε ολόκληρη την Φθιώτιδα. Το ρέμα του Κάκκαβου τροφοδοτούσε τους μύλους της πόλης. Ανηφορίζοντας, συναντάς την πλατεία, την πλατεία των Αινιάνων, όπου ζει το χθες, το σήμερα και το αύριο. Από την αρμονική τετράγωνη πλατεία, στα βόρεια αντικρίζεις το πάρκο των ηρώων. Κοιτάζοντας τις αναμνηστικές στήλες διαπιστώνεις τις θυσίες της πόλης. Κατά τη γερμανική κατοχή, μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από την Υπάτη εκτελέστηκαν 16 άτομα, ενώ στις 17 Ιουνίου του ‘44 οι Υπαταίοι θρήνησαν ακόμα 53 νεκρούς. Οι προτομές που περιβάλλουν τον ιερό χώρο ανήκουν σε επιφανείς Υπαταίους, όπως του Δ. Αινιάν, του ταγματάρχη Ι. Παπαρρόδου, του συνταγματάρχη Παπακυριαζή.

170603 ipati poli diakopes

Δεξιά της πλατείας, αξίζει η επίσκεψη στο ναό του Αγίου Γεωργίου, ένα καλαίσθητο ναό κτισμένο σε ένα φροντισμένο και ειδυλλιακό περιβάλλον. Αριστερά, βρίσκεις το Πλανητάριο στολίδι της, Κακογιάννειο Αστεροσχολείο. Κατηφορίζοντας στα σοκάκια και περνώντας από τον ανδριάντα του Σπύρου Ματσούκα, του εθναπόστολου και ποιητή, του Ματσούκα που έπαιρνε το δισάκι του στον ώμο και έλεγε < πάω να διακονέψω για τον Διάκο >, φτάνεις στο Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε παλιό στρατώνα της Οθωνικής περιόδου, και χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης. Το κτήριο αυτό παραχωρήθηκε από το Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1998, με ευθύνη του οποίου μετατράπηκε σε Μουσείο.

Καθώς προχωράς, μαγεύεσαι από το πανέμορφο τοπίο και δεξιά του δρόμου συναντάς τα Σκαβδάκια (Σκαφιδάκια) τους δύο λαξευτούς τάφους που θεωρήθηκαν σκαφίδια, στα οποία οι νεράιδες έπλεναν τα ρούχα τους και ίσως ξεχνούσαν και τα μαντήλια τους, για να μαγέψουν τους κοινούς θνητούς. Παίρνοντας το μονοπάτι, φτάνεις στην Ανεμότρυπα, που λέγεται έτσι , λόγω της μεγάλης σχισμής (τρύπας) που υπάρχει στο έδαφος, και από το βάθος της βγαίνει δροσερός αέρας. Κάτω, στη βάση της περίπου και μέσα στα βράχια, είχαν λαξευτεί λεκάνες, που σήμερα δεν φαίνονται , γιατί σκεπάστηκαν από τα χώματα και τις πέτρες, που έχουν παρασυρθεί από τα νερά της βροχής. Στο βάθος της σχισμής κατέβαιναν, κατά τις αστρόφεγγες νύχτες οι αρχαίες μάγισσες της Υπάτης και καταγίνονταν στη μυστηριακή ιεροτελεστία της μαγείας. Λέγεται ότι , οι σύγχρονοι Υπατείς, μετά το ξερίζωμα ενός δέντρου, στο σημείο της σχισμής, κατέβηκαν στο βάθος και ανακάλυψαν ότι, υπήρχε υπόγεια στοά (λαγούμι), που οδηγούσε στα Λουτρά και κατά παράδοση, από το λαγούμι αυτό, πήγαιναν οι μάγισσες και λουζόντουσαν.

Αν τώρα, πάρεις το μονοπάτι παράλληλα του Ξηριά, θα δεις ένα πλάτωμα με εξαιρετική θέα προς το ποτάμι, χωμένο μες τα πλατάνια και απ΄ την άλλη ξεχύνεται μπροστά σου η κοιλάδα του Σπερχειού. Κατηφορίζοντας στον ποταμό και διασχίζοντας ένα φρυγανικό οικοσύστημα (ασφάκες και λαδανιές), φτάνεις στον Ξηριά και ακολουθώντας το μονοπάτι παράλληλα από αυτόν, φτάνεις στον ύψους 45 μέτρων καταρράκτη, γνωστό ως Κρεμαστό. Πρόκειται για τον τελευταίο και μεγαλύτερο από ένα σύνολο 33 καταρρακτών, που υπάρχουν στο φαράγγι που σχηματίζεται ανάμεσα στο κατώτερο τμήμα των βουνών Ψηλαινός και Πετρωτός, από το οροπέδιο του Ροδοκάλου και κάτω. Κοιτάζοντας τριγύρω μαγεύεσαι από το τραγούδι του ποταμού και των ξωτικών του, καθώς όμως παίρνεις τον δρόμο της επιστροφής για την Υπάτη, σε κυριεύει ένα αίσθημα γαλήνης, αφού ανηφορίζοντας σε νότια πορεία, συναντάς τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο ναός αυτός είναι ένα παλαιοχριστιανικό μνημείο του 5ου ή 6ου αιώνα. Άξια προσοχής είναι τα ενσωματωμένα στην τοιχοποιία του ναού σπαράγματα από παλαιότερα κτίσματα. Στις κολώνες του περιστυλίου του ναού, σώζονται βυζαντινά κιονόκρανα, ενώ σπαράγματα και κολώνες αρχαίων και μεσαιωνικών κτισμάτων βρίσκονται διάσπαρτα στον χώρο. Στο βορειοδυτικό άκρο του αύλειου χώρου, ένα βυζαντινό ψηφιδωτό περιμένει, καλυμμένο με άμμο, τη στέγασή του. Επόμενη στάση, το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας. Από τους αρχαίους σπόνδυλους που σώζονται στο χώρο, στη θέση αυτή τοποθετείται αρχαϊκός ναός και αργότερα παλαιοχριστιανική βασιλική. Από την Αγία Σοφία, ένα απότομο μονοπάτι σε οδηγεί στο Κάστρο. Αρχικά συναντάτε το ναό του Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτη, το μέρος που γεννήθηκε και έζησε ο όσιος Αθανάσιος, και στην συνέχεια φτάνεις στο εκκλησάκι του Αι Γιάννη, με το δροσερό νερό και την καταπληκτική θέα.

Συνεχίζοντας τον περίπατο, συναντάς ένα παλιό μονοπάτι, θαμμένο στα πλατάνια και στην πλούσια βλάστηση. Καθώς διασχίσεις ένα πέτρινο γεφύρι, που σχηματίζει ένα μικρό καταρράκτη, φτάνεις στο ιστορικό κάστρο. Από μια πανοραμική θέση το κάστρο επισκοπεί, εποπτεύει, στέκει βιγλάτορας και προστάτης της πόλης. Το κάστρο ήταν άπαρτο, όχι τόσο γιατί ο βράχος του ήταν φρούριο και άντεχε στις επιδρομές, αλλά γιατί κάθε ψυχή που προστάτευε, ήταν φρούριο από μόνη της.«Με πολεμίστρες που πολεμάς και δεν μπορούν να σε πολεμήσουν, με πετρομάχους που μπορούσαν να ρίχνουν πέτρες γύρω γύρω και να σκοτώνουν όποιον πλησιάζει, δεν έπεφτε από τον εχθρό και έπεσε από τούρκικη μπαμπεσιά που εκμεταλλεύτηκε την πονοψυχιά της αρχοντοπούλας που ήταν μέσα κλεισμένη. Ξεγελάστηκε πως είναι Ρωμιά γυναίκα στην ώρα της να γεννήσει και ήταν τούρκος, παρασύρθηκε από το αίσθημα της μητρότητας, κι έτσι έπεσε το απόρθητο κάστρο στα χέρια των Τούρκων». Σήμερα δεν ακούγεται πια το Κέρας, δεν φυλάνε πια φρουροί. Μόνοι φρουροί που έμειναν είναι τα τρία πιθάρια του μύθου, ένα με χρυσό, τ' άλλο με το νερό και το άλλο με φίδια, φύλακες της όμορφης Αρχοντοπούλας.

Απέναντι από το Κάστρο κοιτάζοντας στην Οίτη αντικρίζεις την σπηλιά της Αρσαλής. Εκεί πάνω στα ψηλώματα της ελατοσκέπαστης Οίτης, μια σπηλιά πελώρια ανάμεσα στα βράχια και στα έλατα, φαντάζει σαν μάτι Κύκλωπα, που αγρυπνάει για το βασίλειό του. Είναι η σπηλιά της Αρσαλής ( Αγίας Ιερουσαλήμ) όπου οι Υπαταίοι, τιμώντας την μνήμη της διαμόρφωσαν ένα μέρος του εσωτερικού της, σε Εκκλησούλα και την γιορτάζουν την Πέμπτη της Διακαινησίμου, με χαρακτήρα πανηγυρικό, σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα. Εκεί, μεταφέρθηκε από πιστούς η εικόνα της Αγίας, με σκοπό τη διαφύλαξη της από τους αλλόθρησκους. Μόνο άντρες ανεβαίνουν την περίοδο αυτή στη σπηλιά ,ενώ οι γυναίκες και όσοι δεν μπόρεσαν ν' ανέβουν συγκεντρώνονται την Πέμπτη το πρωί στην πανέμορφη τοποθεσία ‘ ‘Περιβόλια’ που παρουσιάζει μια εικόνα φυσικής αντίθεσης, σε σχέση με την αγριότητα του βουνού, γιατί είναι κατάφυτη από περιβόλια και δένδρα, άγρια και ήμερα. Στο πλάτωμα της τοποθεσίας αυτής είναι η βρύση, που τρέχει άφθονο και γάργαρο νερό, που πηγάζει από τα σπλάχνα της Οίτης και λίγο πιο πέρα ένας αιωνόβιος πλάτανος, με μια μεγάλη κουφάλα στον κορμό του, που μέσα σ' αυτήν μπορεί κανείς να ξεκουραστεί. Όταν τελειώσει η λειτουργία στην σπηλιά, δίνεται το σύνθημα της αναχώρησης και όλοι κατηφορίζουν στα Περιβόλια, όπου γίνεται γλέντι. Μετά όλοι μαζί κατεβαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται περιφορά της εικόνας, την οποία φέρνουν από την σπηλιά,  και ο αγιασμός. Το βράδυ χορεύουν οι Αρσαλιώτες και όλα τα αγόρια περιμένουν με ανυπομονησία να πάρουν το βάπτισμα του πυρρός και να γίνουν Αρσαλιώτες. Άλλωστε, όποιος έρχεται στην Υπάτη είναι δεδομένο ότι γίνεται Αρσαλιώτης.

Πηγή εικόνες, κείμενα: Lamia, Greece, Kitesports, Ellinika-xwria.blogspot.gr, Wonder-Greece, LamiaNow, MtsCenter, Maurilo

Ψυχαγωγία, Δείτε Ακόμα...

politistika events go lamia

Latest Post Ψυχαγωγία