Live Local - Οδηγός Πόλης
Πάσχα στη Λαμία (Πρόγραμμα Μεγάλη εβδομάδα - Έθιμα)

Η Ρούμελη είναι «δεμένη» με τα έθιμα του Πάσχα. Στη Ρούμελη, το ψήσιμο του οβελία είναι μια διαδικασία σχεδόν τελετουργική και γι' αυτό, πολλές φορές, συνδέεται άμεσα με το θρησκευτικό στοιχείο.

Το Ρουμελιώτικο Πάσχα είναι κάτι ξεχωριστό αφού σημαίνει και το αντάμωμα όλων των οικογενειών απ' όπου και αν βρίσκονται. Εγκαταλειμμένα χωριά με λιγοστούς κατοίκους τις άγιες ημέρες αποκτούν ζωή. Δείχνουν πως πάλι ανασαίνουν. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που φθάνουν μέχρι τα χωριά τους και ζωντανεύουν παραδόσεις που δεν σταματούν μόνο στον λάκκο και τον οβελία, αλλά επεκτείνονται και σε ξεχωριστά πασχαλινά δρώμενα.

Μέχρι τα μέσα της 10ετίας του '90 το «Ρουμελιώτικο Πάσχα» με δωρεάν για όλους αρνί ψητό, κρασί και μουσική ανήμερα του Πάσχα είχε την έδρα του στη Λαμία. Χιλιάδες επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα έδιναν το ραντεβού τους ανήμερα του Πάσχα στον πευκόφυτο λόφο του Αγίου Λουκά στη Λαμία.

Το βράδυ μετά την Ανάσταση, στη Ρούμελη οι οικογένειες ετοιμάζουν το κοκορέτσι και τη σούβλα με το αρνί ή το κατσίκι που θα ψήσουν την επομένη το πρωί και τρώνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, ενώ τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά που έχουν βάψει από τη Μ. Πέμπτη.

Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα και αποτελεί το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, τα εντόσθια του αρνιού και ρύζι. Φτιαγμένη κυρίως με χορταρικά, η μαγειρίτσα είναι ό,τι πρέπει για το στομάχι που «απείχε» τόσες μέρες από το κρέας. Πολλοί μάλιστα, ψήνουν στον φούρνο και γαρδούμπες ή κατσικάκι με πατάτες για μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων.

Μεγάλη Παρασκευή

Κατά την περιφορά του επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της Λαμίας με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων θα γίνει η συνάντηση επτά επιταφίων στην πλατεία Πάρκου, οπού τελεσθεί δέηση.

160429 megali paraskeui epitafios lamia 2

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Λειτουργία

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.[1]

Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ' τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πρωί: 8.00 π.μ. Ἀκολουθία τῶν Μεγάλων Ὡρῶν καί τῆς Ἀποκαθηλώσεως εἰς τόν Ἱερό Μητρο­πο­λι­τι­κό Ναό Λαμίας.

Ἑσπέρας: 7.00 μ.μ. Ἀκολουθία Ἐπιταφίου εἰς τόν Ἱερό Μη­τρο­πο­λιτικό Ναό Λαμίας.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018 ξεκινά σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Λαμίας, το εορταστικό ωράριο ενόψει Πάσχα.

ΜΕΓ. ΔΕΥΤΕΡΑ 8.30 - 2.00 5.30 - 9.00
ΜΕΓ. ΤΡΙΤΗ 8.30 - 2.00 5.30 - 9.00
ΜΕΓ. ΤΕΤΑΡΤΗ 8.30 - 2.00 5.30 - 9.00
ΜΕΓ. ΠΕΜΠΤΗ 8.30 - 2.00 5.30 - 9.00
ΜΕΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12:00 - 5.00 ---------
ΜΕΓ. ΣΑΒΒΑΤΟ 8.30 - 3.00 ---------
ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ ΑΡΓΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ ΑΡΓΙΑ

Καλές γιορτές σε όλους... Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα


Διασκέδαση Λαμία

Λαμία: Βόλτα στο Παρκάκι της Χαράς στη Παύλιανη (40 Εικόνες, Video & Διαδρομές)

Υπάτη: 20 Λεπτά από την Λαμία υπάρχει ένα χωριό με καταρράκτες, ιαματικές πηγές και μεγάλη ιστορία (Εικόνες, Video, Διαδρομές)

Λαμία: 20 κoντινοί προορισμοί, προτάσεις βουνό και θάλασσα (Video)

Το spa της διπλανής πόρτας, Ιαματικές Πηγές κοντά στη Λαμία

151028 iamtika nera piges lamia thermopiles 2

Αξιοθέατα Λαμίας

Ψυχαγωγία, Δείτε Ακόμα...

politistika events go lamia

Latest Post Ψυχαγωγία