Live Local - Οδηγός Πόλης

Η ζωογόνος δύναµη του ιαµατικού νερού αποτελεί τη βάση µιας σειράς θεραπειών, ιδιαίτερα ευεργετικών για την υγεία µας, αφού η σύστασή του βοηθά σε πάρα πολλές παθήσεις, ενώ ενισχύει γενικά την άµυνα και την καλή λειτουργία του οργανισµού.

Λουτρά Υπάτης

151028 kalidromo loutra ipatis


Στην Ιαματική Πηγή της Υπάτης, τα νερά προέρχονται από τις βροχές και τα χιόνια, που απορροφώνται από το έδαφος και κατέρχονται σε διάφορα βάθη, όπου θερμαίνονται και παραλαμβάνουν διάφορα στερεά συστατικά και αέρια που συναντούν κατά την υπόγεια διαδρομή τους στα διάφορα πετρώματα και ανέρχονται πάλι από τις σχισμές του εδάφους στην επιφάνεια.

Η θερμοκρασία και η φυσικοχημική σύσταση των ιαματικών νερών είναι διάφοροι αναλόγως του βάθους που προέρχονται και την φύση των πετρωμάτων από τα οποία διέρχονται. Από τα χημικά στοιχεία που περιέχουν τα ιαματικά νερά άλλα είναι σε στερεά κατάσταση και άλλα σε αεριώδη. Τα συνηθέστερα στερεά συστατικά των ιαματικών νερών είναι τα στοιχεία κάλλιο, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο και το αργίλιο. Από τα αέρια των ιαματικών πηγών τα συνηθέστερα είναι το υδρόθειο, το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο και το άζωτο. Όπως είναι λοιπόν φανερό τα ιαματικά νερά αποτελούν διαλύματα δραστικών μεταλλικών στοιχείων, που ασκούν αξιόλογη και ευεργετική επίδραση στον οργανισμό του ανθρώπου κατά τη χρήση λουτρών.

Η πηγή της Υπάτης από την οποία αναβλύζει το ιαματικό νερό αποτελείται από ένα φυσικό ρήγμα του εδάφους περιμέτρου κατά του ανώτερου μέρος αυτού 30 μέτρων περίπου και μοιάζει με κρατήρα ηφαιστείου.

Το ιαματικό νερό αναβλύζει στη θερμοκρασία των 33,5 °C και περιέχει όπως και τα άλλα ιαματικά νερά, τα στοιχεία που αναφέραμε. Κυριότερα όμως συστατικά του ιαματικού νερού της Υπάτης που διακρίνεται από άλλα ιαματικά νερά είναι το ανθρακικό οξύ διαλυμένο και σε ελεύθερη κατάσταση όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρόθειο. Τα δύο αυτά αέρια που βρίσκονται στο ιαματικό νερό της Υπάτης σε σημαντική αναλογία κατατάσσουν την πηγή σε μια ιδιαίτερη κατηγορία πηγών, των οξυανθρακούχων - υδροδειούχων , με αδιάφορη θερμοκρασία που είναι σπάνια και μοναδική προς χρήση λουτρών για τις παθήσεις της κυκλοφορίας. Η μεγάλη περιεκτικότητα της πηγής σε διοξείδιο του άνθρακα, 1,49 γραμ. κατά χιλιόγραμμο νερού και η συνύπαρξη του υδρόθειου οφείλεται στην ατμιδική ενέργεια ηφαιστείου και πιθανόν του ευρισκόμενου παρά την είσοδο του Μαλιακού κόλπου της Στυλίδας ηφαιστείου των Λιχάδων νήσων, παρότι απέχει από αυτό 30 χιλ. περίπου.

Δείτε στο Χάρτη

Ψωρονέρια: Ο γιατρός της φύσης δίπλα μας

151028 kalidromo loutra psoroneria


Οι πηγές του Καλλιδρόμου ή Ψωρονέρια βρίσκονται πλησίον της διασταύρωσης στο 12ο χλμ εθνικής οδού Λαμίας-Αθήνας προς το χωριό Δαμάστα. Είναι φυσικές θερμές ιαματικές πηγές, με πολλά συστατικά θεραπευτικά στοιχεία, που σχηματίζουν μια λιμνούλα διαστάσεων 15x60 μέτρα περίπου και μία ακόμη μικρότερη. Η πρόσβαση προς τις πηγές και η χρησιμοποίησή τους είναι ελεύθερη.

Παρά το κακόηχο του ονόματος , πλήθος κόσμου τις επισκέπτεται και κάνει χρήση σε όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, κολυμπώντας ή μένοντας στάσιμα μέσα στο νερό.

Με θερμοκρασία νερού στους 33 βαθμούς Κελσίου συνιστώνται  για  δερματικές παθήσεις, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, ισχυαλγίες.
Προτιμώνται επίσης και για λόγους προληπτικούς ή καλαισθητικούς.

Δείτε στο Χάρτη

Φυσικό... spa στα λουτρά Θερμοπυλών

151028 iamtika nera piges lamia thermopiles 3

151028 iamtika nera piges lamia thermopiles

Πολλές επιλογές έχει ο επισκέπτης των ιαματικών λουτρών Θερμοπυλών, όπου το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 42°C και περιέχει πλήθος ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Χλώριο, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, βόριο, βρώμιο, χάσιο, καθιστούν τα ιαματικά νερά Θερμοπυλών κατάλληλα για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες και παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, γυναικολογικές παθήσεις όπως σαλπιγγίτιδες και παθήσεις των περιφερικών νεύρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το νερό διατηρείται δροσερό, επειδή μέρος του αποθηκεύεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αναμειγνύεται με το θερμό.

Δείτε στο Χάρτη

Τα ιαματικά λουτρά των Καμένων Βούρλων

151028 kalidromo loutra kammena vourla


Στις σημαντικότερες ιαματικές πηγές της χώρας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, κατατάσσονται από ειδικούς επιστήμονες οι πηγές των Καμένων Βούρλων. Δημιουργήθηκαν από τις γεωλογικές μεταβολές του Μαλιακού Κόλπου και του ορεινού όγκου Καλλιδρόμου – Κνημίδος, κι έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασης τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων αναβλύζουν στους πρόποδες του βουνού Κνημις, έχουν διαφορετική θερμοκρασία και ραδιενέργεια. Υπάρχουν οι ραδιενεργές πηγές, η υδρόθειο-χλωρονατριούχος μια σιδηρούχος και η καλλυντική πηγή της Αφροδίτης, που περιέχει καλλοειδές θείον. Η θερμοκρασία των πηγών είναι 35 – 36οC και τα νερά τους ενδείκνυται πολλές και διάφορες παθήσεις.

Τα ιαματικά νερά των πηγών των Καμένων Βούρλων τροφοδοτούν τα δύο υδροθεραπευτήρια της πόλης τον «Ιπποκράτη» και τον «Ασκληπιό», που διαθέτουν λουτήρες, πισίνες και μια σύγχρονη ανοιχτή πισίνα, που βρίσκεται στο χώρο γύρω από τα υδροθεραπευτήρια. Στον ίδιο χώρο έχουν φυτευτεί δένδρα ευκαλύπτων, που επιτείνουν την ευεργετική δράση των νερών, ενώ γενικά η φύση της περιοχής είναι αξιόλογη. Τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου τα Καμένα Βούρλα κατακλύζονται από ανθρώπους μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες που καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα να καρπωθούν τα ευεργετικά συστατικά των ιαματικών νερών της περιοχής.

Δείτε στο Χάρτη

Ψυχαγωγία, Δείτε Ακόμα...

politistika events go lamia

Latest Post Ψυχαγωγία