Ταξίδια - Travel

Αν είστε με την οικογένειά σας κι έχετε μικρά παιδιά, το ιδανικό για σας θα ήταν μία οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Οι παραλίες της Γλύφας είναι αυτές που ψάχνετε.

Παραλίες, θάλασσα με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά και η φυσική ομορφιά ενός τοπίου είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς. Αν αγαπάς πολύ αυτόν τον τόπο η ομορφιά του κλιμακώνεται στα μάτια σου.

Παραλία Γλυφά Στενή Βάλα, Η παραλία βρίσκεται ακριβώς πάνω απο την γραφική Στενή Βάλα.
Γλυφονέρι, (Ανατολική παραλία)

160616 glifa lamia paralies mpanio fagito proorismos domatia 2

160616 glifa lamia paralies mpanio fagito proorismos domatia 4

160616 glifa lamia paralies mpanio fagito proorismos domatia 6

160616 glifa lamia paralies mpanio fagito proorismos domatia 3

Διαδρομή
Μόλις 61,41 χιλιόμετρα από την Λαμία (Περίπου 50 Λεπτά με αυτοκίνητο), είναι ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός.

 

 

Διαμονή
Η Παραθαλάσσια κωμόπολη μπορεί κα καλύψει μεγάλο αριθμό επισκεπτών… Διαθέτει πολλά καταλύματα όλων των ειδών.

Αξιοθέατα

Φανός
160616 glifa lamia paralies mpanio fagito proorismos domatia fanos aksiotheatoΝεκροταφείο δύο τύμβων με λίθινη κρηπίδα Μεσοελλαδικής (2000 - 1600 π.Χ) - Υστεροελλαδικής (1600 - 1100 π.Χ) εποχής που περικλείουν λάκκους και κιβωτιόσχημους τάφους καλυμμένους με πλάκες. Το σύνολο είναι μοναδικό για τη Φθιώτιδα και υποδεικνύει ένα δρόμο διείσδυσης του τύμβου από τη Ν. Ελλάδα προς την Θεσσαλία κατά την Υστεροελλαδική εποχή.

Η ανασκαφή ξεκίνησε το 1986 μετά από λαθρανασκαφικές επεμβάσεις στο χώρο. Ανασκάφηκε αρχικά το κλασικό νεκροταφείο, 80 τάφων, το οποίο επιχώσθηκε το 1990, και δίπλα σ' αυτό οι δύο τύμβοι μυκηναϊκής περιόδου, οι οποίοι είναι ορατοί σήμερα και τμήμα των οποίων ανασκάπτεται.
Έγινε στερέωση των κιβωτιόσχημων τάφων και διαμόρφωση των τύμβων.

Κάστρο
Ερείπια αρχαίας οχύρωσης του 4ου αιώνα π.Χ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας Αντρώνας. Στις ΝΑ παρειές του λόφου βρίσκονται σπήλαια συνδεδεμένα με τη λατρεία της Δήμητρας.

Ιστορία

H ιστορία του είναι μακραίωνη και η τοπωνυμία του μας θυμίζει τους Προέλληνες που φέρονται με το όνομα "Πελασγοί".  Eδώ το πράσινο της βλάστησης φτάνει εκεί που τελειώνει η στεριά για να ενωθεί με το γαλάζιο της γαλήνιας θάλασσας, και εξασφαλίζει ιδεώδεις συνθήκες διαμονής στον επισκέπτη.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

» Γλύφα: Παραθαλάσσια κωμόπολη με καταγάλανες ακτές και όμορφες αμμουδιές που αποτελεί και το πορθμείο για τον Αγιόκαμπο της Εύβοιας.
Ταφικοί κύκλοι των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων στη θέση "Φανός" η οποία ταυτίζεται με την ομηρική "Αντρώνα", μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια του έθνους. Επίσης στη Γλύφα υπάρχουν ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Αντρώνας (4ος π.Χ. αι.) και σπήλαια συνδεδεμένα με τη λατρεία της Δήμητρας.
» Μύλοι: Αξιόλογη είναι η βυζαντινή Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου με την σημαντική της συνεισφορά κατά την επανάσταση του 1821. Τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλους είναι το Κεφαλόβρυσο.
» Οικισμός Κυπαρισσώνα: Πανέμορφο θέρετρο με βυζαντινή εκκλησία, κατασκευασμένη από ογκόλιθους.
» Πελασγία: Στην περιοχή της Πελασγίας βρίσκεται το Kάστρο Κρεμαστής Λάρισας, φρούριο που οχύρωνε την πόλη των Μυρμιδόνων ή Πελασγών, το κάστρο Παραλίας Πελασγίας "Καζάρμα" στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου, ο αρχαιολογικός χώρος "Κουμούλι" (τάφοι και μνημεία της προχριστιανικής εποχής 323 π.Χ. - 30 μ.Χ.). Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το βιότοπο της Σουβάλας, στην παραλία Πελασγίας, (τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους).

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Tο φρέσκο ψάρι της Γλύφας και της παραλίας της Πελασγίας, τα ντόπια τσίπουρα και τα μαγειρευτά ρουμελιώτικα πιάτα υπόσχονται πολλές γευστικές απολαύσεις  στον επισκέπτη. H νυχτερινή ζωή της Γλύφας το καλοκαίρι και της Πελασγίας το χειμώνα, είναι έντονη στα music-bar της περιοχής.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

» Ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Δήμο Πελασγίας. Εκθέσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, παραδοσιακής και νεότερης οικοτεχνίας, παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, ανθοκομικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, μουσικές βραδιές με χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα.
» "Βραδιά" στο δημοτικό διαμέρισμα Γλύφας και πανηγύρι (Αγίων Αναργύρων). Πανηγύρια επίσης γίνονται και στην Πελασγία, στο Βαθύκοιλο του Αγίου Πνεύματος και στους Μύλους του Αγίου Γεωργίου.

160616 glifa lamia paralies mpanio fagito proorismos domatia 5Κατάδυση


Πηγή: Myblogs | Glyfa.blogspot | E-city. | Google Images | Gkordis | Nofthiotidos

Ψυχαγωγία, Δείτε Ακόμα...

politistika events go lamia

Latest Post Ψυχαγωγία