Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος που θα έρθει τη Δευτέρα στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και ποια είναι τα επόμενα βήματα...
της κυβέρνησης προκειμένου να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Οκτώβριος 27 2016 07:28Στην αντεπίθεση επέλεξε να περάσει η κυβέρνηση μετά την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. Το πλήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο φάνηκε πως ήταν μεγάλο αιφνιδιάζοντας, έως ένα βαθμό, το Μέγαρο Μαξίμου.
Με την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου επικράτησε «σιωπή» από τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία, όμως φαίνεται, πως στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το τελευταίο διάστημα είχαν προβλέψει ακόμα και το χειρότερο σενάριο.
Ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Επικρατείας και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ανέμεναν στο γραφείο του το αποτέλεσμα του ΣτΕ. Το πώς θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα το τοπίο σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα το αποσαφηνίσει με συνέντευξή του ο Νίκος Παππάς στις 8.30 π.μ. στη δημόσια τηλεόραση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ρύθμιση – γέφυρα θα περιλαμβάνει την έκδοση βεβαίωσης λειτουργίας η οποία όπως διευκρίνιζαν χαρακτηριστικά θα επιχειρήσει να βάλει «τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο». Θα καταγράφονται οι όροι που θα πρέπει να τηρούνται, θα έχει μικρή προθεσμία, συγκεκριμένο τίμημα και θα μπορούν να λάβουν συμμετοχή όχι μόνο όσοι ήδη εκπέμπουν σε κάποια συχνότητα, αλλά και οι νέοι «παίχτες». Προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να πληρούν όσα ορίζει ο νόμο 4339/2015.
Είναι σαφές πως η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και η «επίθεση» που εξαπέλυσε η Όλγα Γεροβασίλη στο ΣτΕ ήρθε να απαντήσει στη Ν.Δ από την την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν πως θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να επενδύσει πολιτικά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι “ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός”. Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι τι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης. Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν» , ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου αργά χθες το βράδυ.
Η επόμενη ημέρα για το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί ένα πολύ αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Για πολιτική ήττα είχαν μιλήσει κορυφαία στελέχη σε περίπτωση που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός και, πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου καλούνται σε ένα κομβικό σημείο να περάσουν μέσα από την «καταιγίδα» επιθέσεων που εξαπολύει ήδη σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο πρωθυπουργός θα πρέπει πολύ γρήγορα να απαντήσει στο ερώτημα αν ο ανασχηματισμός πρέπει να επισπευστεί προκειμένου να αλλάξει το κλίμα ή να καθυστερήσει ακόμα μερικές μέρες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον νέο νόμο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
Αυτό που έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή είναι ότι ούτε ζήτημα παραίτησης Παππά τίθεται, αλλά ούτε και θέμα εκλογών. Το τελευταίο, άλλωστε είχε σπεύσει να το ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: News247