Είναι απαραίτητο στάδιο πριν από κάθε ταξίδι, όμως, για να το αφήνουμε πάντα την τελευταία στιγμή, μάλλον δεν είναι απ’ τα πιο ευχάριστα. Ο λόγος ίσως είναι ότι ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που έχουμε πακετάρει τη βαλίτσα μας και σχεδόν πάντα κάτι που θα θέλαμε να έχουμε μαζί πρέπει να μείνει πίσω. Ορίστε, λοιπόν, 10 τρόποι ν’ αποφύγετε τέτοιους τραγικούς συμβιβασμούς...
1. Μη «ντανιάζετε» τα ρούχα, τυλίξτε τα
10 λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε βαλίτσα (και πώς να τα διορθώσετε έξυπνα)Αντί να στοιβάζετε τα ρούχα σας το ένα πάνω απ’ τ’ άλλο, όταν είναι ξεκάθαρο ότι οι διαστάσεις τους διαφέρουν κι ο χώρος πάει χαμένος, διπλώστε τα μία φορά και τυλίξτε τα σφιχτά, ώστε να φύγει ο αέρας ανάμεσα. Έτσι, μπορείτε να ελέγξετε το μήκος τους και να μην αφήσετε κανένα κενό, χωρίς, παράλληλα, να ρισκάρετε να τσαλακωθούν ανεπανόρθωτα.
2. Χρησιμοποιήστε αεροστεγείς θήκες
Οι αεροστεγείς θήκες αποτελούν μία πρώτης τάξεως λύση για να εξοικονομήσετε χώρο, ειδικά εκείνον που πιάνουν τα μπουφάν σας. Το μόνο τους μειονέκτημα, ότι στον γυρισμό θα πρέπει να δανειστείτε μία ηλεκτρική σκούπα για να κάνετε το ίδιο.
3. Εφαρμόστε την αρχή της “πυραμίδας”
Μην πετάτε τα πράγματά σας στη βαλίτσα όπως να ‘ναι. Βάλτε πρώτα τα παπούτσια γύρω-γύρω, στα τοιχώματα. Ύστερα, απλώστε τα μακριά ρούχα, όπως φορέματα και παντελόνια κι αφήστε να περισσεύουν εκατέρωθεν. Κατόπιν γεμίστε το χώρο με τα τυλιγμένα ρούχα, από πάνω βάλτε τα ελαφρά που θέλετε να μείνουν ατσαλάκωτα, το νεσεσέρ με τα καλλυντικά, το τσαντάκι με τα κοσμήματα κλπ και ό,τι άλλο αντικείμενο χρειάζεστε. Τέλος, διπλώστε τα ρούχα που περισσεύουν εντός της βαλίτσας και είστε έτοιμες.
4. Αντισταθείτε στην ομπρέλα σας
Αν εκεί που πάτε προβλέπεται βροχή, μην “κάψετε” πολύτιμο χώρο για να πάρετε μαζί την ομπρέλα σας. Αντ’ αυτού και αντί για ένα κανονικό αδιάβροχο, πάρτε αδιάβροχα μιας χρήσεως που δεν θα χρειαστείτε στην επιστροφή.
5. Αγοράστε καλλυντικά σε μικρά δοχεία
Αν δε βρίσκετε τα καλλυντικά και τα είδη μπάνιου σας σε συσκευασίες λογικού μεγέθους, αγοράστε ειδικά πλαστικά μπουκαλάκια και φτιάξτε συσκευασίες ταξιδίου μόνες σας. Έτσι το νεσεσέρ σας δε χρειάζεται να πιάνει τη μισή βαλίτσα ούτε να το κουβαλάτε σαν χειραποσκευή.
6. Τοποθετήστε με έξυπνο τρόπο τα μικρά πράγματα
Αν έχετε πολλά μικροαντικείμενα όπως στικάκια, κοκαλάκια, γυαλιά, γραφική ύλη κλπ και οι τσέπες της βαλίτσας είναι στενές ή επίφοβες, μπορείτε πάντα να τα τυλίξετε με κάτι και να τα βάλετε μέσα στα παπούτσια σας, στο νεσεσέρ ή σε κάποιον κλειστό φάκελο για έγγραφα με σκληρό περίβλημα.
7. Χρησιμοποιήστε θήκες και κρεμάστρες
Προφανώς, κάποια ρούχα ούτε τυλίγονται ούτε είναι κατάλληλα για να διπλώσουν γύρω απ’ τα υπόλοιπα εντός της πηγμένης βαλίτσας σας. Βάλτε τα, λοιπόν, σε μία θήκη για κοστούμια μαζί με την κρεμάστρα τους και κουβαλήστε τα σαν χειραποσκευή για σιγουριά.
8. Όχι περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα απ’ όσα χρειάζεστε
Ότι ταξίδι και αν κάνετε, είναι απίθανο να χρειαστείτε όλα τα φάρμακα που έχετε στο φαρμακείο του μπάνιου σας. Πάρτε μόνο τα βασικά και μία καρτέλα απ’ το καθένα αν είναι χάπια αντί για όλο το κουτί. Βάλτε τα όλα σε μια πλαστική σακούλα φαγητού που ανοιγοκλείνει και βρείτε τους λίγο χώρο στο νεσεσέρ ή στα παπούτσια σας.
9. Μην αφήνετε κενούς χώρους
Αν η βαλίτσα σας είναι ευρύχωρη και δεν καταφέρετε να τη γεμίσετε ή αν θέλετε ν’ αφήσετε χώρο για ότι έξτρα φέρετε μαζί σας απ’ το ταξίδι, μην αφήνετε τα κενά έτσι γιατί τα ρούχα που έχετε μέσα θα φύγουν απ’ τη θέση τους και θα τσαλακωθούν. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, βάλτε τσαλακωμένο χαρτί όπου υπάρχει κενός χώρος.
10. Πάρτε μαζί μόνο ότι είναι χρήσιμο
Καλύμματα, θήκες συσκευών, πιστολάκια, έντυποι ταξιδιωτικοί οδηγοί, παντόφλες και αξεσουάρ για την παραλία, επιπλέον καπέλα και γενικώς αντικείμενα που μπορείτε να αγοράσετε εκεί που θα πάτε χωρίς, μάλιστα, να νοιάζεστε για την μακροβιότητά τους, δεν έχουν θέση στην βέλτιστα τακτοποιημένη βαλίτσα σας. Άλλωστε, ποιο ξενοδοχείο δεν έχει πια πιστολάκι στο μπάνιο;
Πηγή: Mama365