Είναι πασίγνωστο ότι ο καφές προκαλεί αϋπνία, αλλά μελέτη διαπίστωσε, για πρώτη φορά, ότι η καφεΐνη αποδιοργανώνει το κιρκαδιανό (βιολογικό) ρολόι ενός ανθρώπου...
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν κανείς πιει το ισοδύναμο ενός διπλού εσπρέσσο τρεις ώρες πριν πέσει για ύπνο, τότε το «ρολόι» του οργανισμού του μετακινείται προς τα πίσω κατά περίπου 40 λεπτά. Αυτό έχει ως συνέπεια το σώμα να νομίζει πως είναι πιο νωρίς από ό,τι είναι στην πραγματικότητα κι έτσι να μη βλέπει τον λόγο να κοιμηθεί.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Κολοράντο και του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσιολογίας Κένεθ Ράιτ, διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».
Όπως εξήγησαν, πειραματίστηκαν στο εργαστήριο με πέντε εθελοντές, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, στους οποίους τα βράδια χορηγούσαν για διάστημα 50 ημερών είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200 μιλιγκράμ, είτε ένα ψευδο-χάπι (placebo). Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης ελεγχόταν το επίπεδο της ορμόνης μελατονίνης μέσω δείγματος σάλιου. Φυσιολογικά τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνονται, όταν το βιολογικό ρολόι «σημάνει» ότι είναι ώρα για ύπνο και μειώνονται για να σηματοδοτήσουν την ώρα αφύπνισης.
Όσοι έπαιρναν την καφεΐνη, είχαν κατά μέσο όρο μια καθυστέρηση της τάξης των 40 λεπτών στον νυχτερινό κιρκαδιανό ρυθμό τους, σε σχέση με όσους έπαιρναν το placebo.
Εάν, δε, παράλληλα με την κατανάλωση καφεΐνης, υπήρχε και έντονο φως στον χώρο, τότε το βιολογικό ρολόι μπερδευόταν ακόμη περισσότερο και «πήγαινε πίσω» κατά 85 έως 105 λεπτά.
Πηγή: Healthmag