Το τσουρέκι είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με το ελληνικό Πάσχα και δεν λείπει σχεδόν από κανένα λαμπριάτικο τραπέζι, ενώ συνήθως είναι και το πρώτο πράγμα που θα τσιμπήσουμε λαίμαργα λίγα λεπτά μετά το Χριστός Ανέστη, την επίσημη, δηλαδή, λήξη της νηστείας.
Η παράδοση θέλει να φτιάχνουμε το τσουρέκι για να συμβολίσουμε την Ανάσταση του Χριστού και να γιορτάσουμε τη Ζωή, καθώς το αλεύρι “ζωντανεύει” και μεταμορφώνεται σε άρτο.
Τέλος μην ξεχνάμε τα πασχαλινά κουλουράκια, ένα παλαιό επίσης έθιμο για τον εορτασμό του Πάσχα.