Λαχταριστή τυρόπιτα με ανθότυρο και φέτα ιδανική για το κολατσιό των παιδιών, κουνουπίδι με παρμεζάνα και κίτρινα τυριά και πατάτες στο φούρνο γεμιστές με τυριά. Τρεις συνταγές που υπόσχονται να κάνουν κάθε λάτρη του τυριού να γλείφει τα δάχτυλά του! Δείτε αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα για να γεμίσετε το τραπέζι σας με τυρένιες απολαύσεις.
3 λαχταριστές συνταγές με τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε
Τυρόπιτα με ανθότυρο και φέτα
Τι θα χρειαστείτε
1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό
300 γρ. φέτα
400 γρ. ανθότυρο
80ml κρέμα γάλακτος
3 αβγά
Ελαιόλαδο
Πιπέρι μαύρο
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος για τουλάχιστον 5 λεπτά με έναν αυγοδάρτη.
Βήμα 2ο
Προσθέστε τα δύο ειδών τυριά και διαλύστε τα με ένα πιρούνι μέσα στην κρέμα και το αβγό.
Βήμα 3ο
Προσθέστε τα δύο πιπέρια και προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βήμα 4ο
Αφού βεβαιωθείτε ότι ξεπάγωσε το φύλλο σας (ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας) λαδώστε ένα ταψί και στρώστε το πρώτο φύλλο.Επαναλάβετε την διαδικασία για 4 φύλλα λαδώνοντας το καθένα με ένα πινέλο.
Βήμα 5ο
Βάλτε τη γέμιση και απλώστε την με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Βήμα 6ο
Στρώστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Όταν βάλετε το τελευταίο, στρίψτε τις άκρες που περισσεύουν μέσα στο ταψί ή, αν δεν θέλετε, κόψτε τις με ένα μαχαίρι.
Βήμα 7ο
Χαράξτε την ελαφρά, λαδώστε και ρίξτε με τα δάχτυλά σας λίγο νεράκι από πάνω.
Βήμα 8ο
Ψήστε για 50 λεπτά στον αέρα.Προσοχή: Αφήστε την να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την κόψετε για να μην σας διαλυθεί!
Πατάτες γεμιστές με τυριά
Τι θα χρειαστείτε
2 μεγάλες πατάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
250 ml κρέμα1 κρεμμύδι
150 γρ. παρμεζάνα
100 γρ. κίτρινα τυριά ανάμεικτα
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Πλύνετε, τρυπήστε σε μερικά σημεία και βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2ο
Βγάλτε τις από την κατσαρόλα και αφήστε τις να κρυώσουν. Έπειτα, κόψτε τις στην μέση και αφαιρέστε την σάρκα αφήνοντας λίγο στην άκρη για να μην ανοίξουν και διαλυθούν.
Βήμα 3ο
Σε ένα τηγανάκι σοτάρετε τα δύο ειδών κρεμμύδια με την πάπρικα σε λίγο ελαιόλαδο.
Βήμα 4ο
Προσθέστε τη σάρκα της πατάτας, την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και σιγοβράστε για 5 λεπτά.
Βήμα 5ο
Δημιουργήστε μια φωλιά με αλουμινόχαρτο για κάθε πατάτα και γεμίστε τις με την γέμιση.
Βήμα 6ο
Ρίξτε από πάνω τα ανάμεικτα τυριά και ψήστε στο γκριλ στους 220 για 5-8 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν και να πάρουν χρώμα τα τυριά! Οι γεμιστές πατατούλες είναι έτοιμες!
Κουνουπίδι Ογκρατέν
Τι θα χρειαστείτε
1 μεγάλο κουνουπίδι
1 κουταλιά της σούπας Βεγκέτα (μίγμα μπαχαρικών για λαχανικά)
150 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά
100 γρ. παρμεζάνα
500 ml γάλα60 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας γαλέτα (προαιρετικά)
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Πλύνετε και καθαρίστε καλά το κουνουπίδι. Κόψτε το σε μικρά κομμάτια και βράστε το για 15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί αλ ντέντε και στραγγίστε καλά.
Βήμα 2ο
Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε πολύ καλά.
Βήμα 3ο
Έπειτα προσθέστε το γάλα λίγο-λίγο και ανακατέψτε συνεχόμενα για να διαλύσετε τυχόν «γρομπαλάκια». Χαμηλώστε την φωτιά σε μέτρια ένταση και ανακατέψτε συνεχόμενα μέχρι να «δέσει» η μπεσαμέλ.
Βήμα 4ο
Αφαιρέστε το από την φωτιά και προσθέστε την Βεγκέτα, το μισό από τα ανάμεικτα τυριά, λίγο πιπέρι και όλη την παρμεζάνα. Ανακατέψτε και αφήστε το στην άκρη.
Βήμα 5ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180. Σε ένα πυρέξ ρίξτε την μισή σάλτσα στον πάτο. Βάλτε το κουνουπίδι από πάνω και περιχύστε με την υπόλοιπη σάλτσα.
Βήμα 6ο
Ρίξτε, τέλος, το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και, αν θέλετε, λίγη γαλέτα για να γίνει πιο τραγανή η κρούστα.Βάλτε μερικά κομματάκια βούτυρο διάσπαρτα.
Βήμα 7ο
Ψήστε για 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα!
Πηγή: Mama365