Health & Fitness

150610 gynaikeio stithos

Κάθε χρόνο τέσσερις χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού εμφανίζονται στις Ελληνίδες. Το 70% των περιπτώσεων ανιχνεύεται από τις γυναίκες που νοσούν μέσα από τη διαδικασία παρατήρησης και ψηλάφησης του στήθους τους. Η τακτική αυτοεξέταση μαστού είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου. Η πρόληψη είναι κυριολεκτικά στο χέρι σας. Δείτε πώς να κάνετε μόνες σας ψηλάφηση και με ποια σημάδια πρέπει να ανησυχήσετε.

"Ναι" στην αυτοεξέταση, "ναι" στην επίσκεψη στο γιατρό

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, που παρά τις αλλαγές που παρατηρούν στο στήθος τους, δεν επικοινωνούν με το γιατρό τους. Συνχά οι άνθρωποι δειλιάζουν να αντιμετωπίσουν το "κακό σενάριο". Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές. Είναι κρίσιμο, αφενός οι μαστογραφίες να γίνονται πάντοτε στην ώρα τους, κι αφετέρου να αναφέρεται στο γυναικολόγο -ή, ακόμη καλύτερα, σε έναν μαστολόγο- οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται αντιληπτή, ακόμη κι αν φαίνεται μικρής σημασίας.

Ο γυναικολόγος ή ο μαστολόγος θα εξετάσουν κατ' αρχάς το στήθος σας με τη μέθοδο της ψηλάφησης. Εν συνεχεία, ζητήστε να υποβληθείτε σε μαστογραφία, απλή ή ψηφιακή και σε υπερηχομαστογραφία (ο υπερηχογραφικός έλεγχος ανιχνεύει το 35% των μη ψηλαφητών μαζών) ή μαγνητική τομογραφία. Τα τεχνολογικά άλματα που έχουν σημειωθεί, επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση παθήσεων. Ο αυτοέλεγχος είναι τεράστιας σημασίας, αλλά όχι αρκετός.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση

Ιδανικά Η ψηλάφηση πρέπει να γίνεται από όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας μία φορά τον μήνα. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται την 7η-8η ημέρα του κύκλου.

Πώς να κάνω ψηλάφηση μαστού



1) Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη με τα χέρια κάτω και παράλληλα με το σώμα. Ελέγξτε τον μαστό για τυχόν αλλαγές στο χρώμα, στο μέγεθος ή στο σχήμα. Ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα ή κάποια ερυθρότητα στη θηλή.

2) Σηκώστε τα χέρια ψηλά ή φέρτε τα πίσω από το κεφάλι και ελέγξτε και πάλι τους μαστούς. Στη συνέχεια πιέστε τα χέρια στη μέση προκειμένου να σφίξουν οι μύες του στήθους και το ελέγχετε πάλι για τα παραπάνω συμπτώματα.

3) Ψηλαφήστε κάθε έναν μαστό χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αντίθετου χεριού ξεκινώντας από την κοιλότητα της μασχάλης προς την θηλή. Κάντε συνεχείς μικρές κινήσεις με σταθερή πίεση.

4) Ξαπλώστε στο κρεβάτι και τοποθετείστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξί σας ώμο. Χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αριστερού χεριού ψηλαφήστε τον δεξιό μαστό, επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις. Εξετάστε και την μασχάλη. Στο τέλος πιέστε την θηλή, ελέγχοντας για τυχόν έκκριμα. Επαναλάβετε την διαδικασία στον άλλο μαστό.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο παραπάνω πώς να κάνετε ψηλάφηση στήθους.

Τι πρέπει να προσέξετε

150610 gynaikeio stithos 2

1) Ξαφνική αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθος των μαστών.
2) Ερυθρότητα ή εξάνθημα γύρω ή πάνω στη θηλή.
3) Έκκριση υγρού από τις θηλές.
4) Πρήξιμο στην περιοχή της μασχάλης.
5) Μικροί όγκοι ή "σκληρύνσεις".
6) Αλλαγή στην υφή του δέρματος των μαστών (ζάρες ή όψη φλοιού πορτοκαλιού).
7) Αλλαγή στο σχήμα, τη θέση ή την υφή των θηλών.8) Συνεχής πόνος στο μαστό ή/και τη μασχάλη.

Οι ειδικοί συμφωνούν: ο αυτέλεγχος είναι μεγάλης σημασίας και αποτελεσματικότητας. Κάθε γυναίκα γνωρίζει το σώμα της καλύτερα απ' τον καθένα και είναι σίγουρα σε θέση να παρατηρήσει τις αλλαγές αυτές που θα της δείξουν το δρόμο προς τον γυναικολόγο ή το μαστολόγο.

Πηγή: Mama365

Οικογένεια, Δείτε Ακόμα...

politistika events go lamia 160403

Latest Post Οικογένεια