Ήθη έθιμα & Παράδοση

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Η λέξη Τσικνοπέμπτη χωρίζεται στο τσίκνο και Πέμπτη. Τσίκνο γιατί προέρχεται από τη λέξη τσίκνα, κάπνα, τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος και Πέμπτη γιατί Τετάρτη και Παρασκευή δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος είναι ημέρες νηστείας σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία. Παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη  καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, είναι η ιδανική μέρα για κραιπάλες πριν την νηστεία της Σαρακοστής. Σύμφωνα με το έθιμο όλα τα νοικοκυριά ψήνουν κρέας στα κάρβουνα.

150213 tsiknopempti lamia

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.
Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

150213-tsiknopempti-lamia-b

Δείτε ακόμα, Local